Het eiland Lesbos, Griekenland

DEEN

 

  
  
Wij nodigen u uit op een reis naar het beste dat Griekenland u kan bieden...

Waarnemen van vogels op Lesbos, Griekenland
Het eiland Lesbos (of Lesvos) zat oorspronkelijk vast aan de kust van Klein-Azie, maar is er door krachtige geologische turbulentie van losgeraakt. Hierdoor heeft het eiland haar grillige vorm. De dichter Elytis werd hierdoor enorm geintegreerd en zag in Lesbos de vorm van een blad van de plataan. Deze boom wordt meer dan 500 jaar oud en staat nog steeds sierlijk op de dorpspleinen van Agra, Plomari en Messopotos.

Lesbos is 70 kilometer lang en 45 kilometer breed. Het heeft een oppervlakte van 1.630 vierkante kilometer. Het eiland kent twee grote baaien: de baai van Kalloni en die van Gera. Beide hebben smalle ingangen. Lesbos heeft geen grote rivieren die altijd water bevatten. Wel zijn er een groot aantal bronnen die in ieder geval in de winter en in de lente overvloedig stromen. Sommige riviermonden komen uiteindelijk in de zee uit. De brakke wateren hier drogen nooit uit, zelfs niet in de herfst.  

Kalloni

Als de wind sterk genoeg is en de juiste richting heeft, dan stuwen deze de zee zelfs zo op, dat ze de half getijde gebieden veel dieper binnendringen. Dit gebeurt vooral bij de oostelijke en westelijke rivieren van Kalloni, de rivier bij Skala Eressos en de getijdenrivieren en poelen bij het gebied dat lokaal bekend staat als ‘Derbyshire’. Het eiland kent een tweetal zoutvlakten die gewoonlijk ook vochtig blijven. Dit geldt vooral voor de vlakte bij Skala Polichnitos en alhoewel de zoutvlakte rond Kalloni droog lijkt, is er in riviertjes in de omgeving altijd wel wat water te vinden.

Moerasachtige gebieden en vlak land liggen rond Kalloni, Skala Eressos en Sigri. De meest bergachtige gebieden vindt u in het westen rond Eressos, in het noorden rond Mitymna (Molivos) en in het oosten rond Agiassos. Dicht bij dit dorp ligt de Mount Olympus. Dit is het de bekendste berg van het eiland, maar niet de hoogste. De hoogste berg is Lepetimos. Deze is met 3.500 voet, precies een meter hoger dan de Olympus. Op de hooglanden rond deze bergen groeien voornamelijk dennen en eiken. Wat lager groeien de olijfbomen. Rond Agiassos is de boomvegetatie heel gevarieerd. Hier groeit ook de zoete kastanje.

In de kustgebieden vindt u veel vlakten met voornamelijk struikgewassen. In de lente laten zij dikwijls een overvloed aan wilde bloemen zien. Verder het binnenland in, zijn de gebieden wat droger. Bij de opgedroogde rivierbedden zijn ook veel verschillende struiksoorten te vinden en deze vormen zo bijzondere leefgebieden voor veel speciale vogels zoals bijvoorbeeld de Rufus Bushcat. 

De ligging van Lesbos, haar afmeting en haar locatie zo dicht bij de Turkse kust, zorgen ervoor dat het gebied een afwisselende habitat vormt voor vele vogelsoorten. Het eiland heeft goede moeraslanden die voor trekvogels in de lente en herfst enorm aantrekkelijk zijn en in de winter voldoende vocht bevatten om wilde vogels en waders aan te trekken en te houden. De moeraslanden bieden bovendien zoveel voedsel dat een aantal vogels hier graag broedt. Enkele van hen; de Cinerous Dundoek en de Nuthatch van Kruper zijn heel bijzonder. 

Als u naar deze gebieden gaat is het verstandig om een auto te huren. Op deze manier kunt u makkelijker overal komen en het leefgebied van de vogels wordt zo minimaal verstoord. Vogels voelen zich namelijk veel minder bedreigd als u in een auto zit, dan als u te voet of op een fiets in hun gebied reist.