Het eiland Lesbos, Griekenland

DEEN

 

  
  
Wij nodigen u uit op een reis naar het beste dat Griekenland u kan bieden...

Over Molivos (Mithymna)
Molivos (of Mithymna), ligt op de noordelijke punt van Lesbos en is beslist het mooiste dorp van het eiland. Het heeft een schilderachtige haven en een dominant kasteel, dat in het centrum hoog boven het dorp ligt. Allerlei wegen hellen van de zee af naar boven en erlangs liggen traditioneel gebouwde stenen huizen met rode dakpannen. Het kasteel is ’s nachts prachtig verlicht en de haven is hierdoor een van de meest romantische plaatsen op aarde. Het is dan de perfecte plaats voor een speciaal diner voor twee.

Molivos

Molivos is de hoofdstad van de provincie en vormt samen met de aangrenzende dorpen Skala Sykamnia, Lepetymnos, Argenos, Vafios en de omgeving rond Eftalou, de huidige gemeente van Mithymna. De naam Mithymna stamt uit de mythologische geschiedenis. Mithymna is een van de vijf dochters van de mythische koning Makara. In de middeleeuwen wordt de naam van het dorp veranderd in Molivos. Deze naam stamt af van het West-Europese woord Mont d' olives, dat berg van olijven betekent.

De traditionele architectuur van het dorp weerspiegelt de culturele en sociale levenstijlen uit het verleden. Sinds 1965 valt het dorp onder monumentenzorg. Mithymna heeft een indrukwekkende archeologische verzameling van allerlei vondsten uit het omringende gebied en een indrukwekkende bibliotheek met meer dan 10.000 verschillende oude boeken en manuscripten.

Eftalou

De bewoners van Mithymna hadden in het verleden een grote liefde voor de muziek. Arion was een schitterende dichter die een groot talent had voor het schrijven van verzen voor muziek. Zeus, Dionysos en Hercules werden voornamelijk geeerd. Virgile meldt dat de druiven van Mithymna niet te evenaren waren voor wat betreft hun aroma en smaak. 

Molivos (Mithymna)

Sinds 1960 heeft de toeristische ontwikkeling in het leven van Molivos een grote vlucht genomen. Ieder jaar vinden er in het dorp een groot aantal culturele gebeurtenissen plaats en worden nationale en internationale conferenties gehouden. Tentoonstellingen, lezingen, theatervoorstellingen en folkloristische feesten zijn steeds weer nieuwe hoogtepunten in het dorp. Het toerisme vormt een belangrijke bron van inkomsten. Daarnaast werken veel inwoners ook in de visserij, de olijventeelt, vee- en landbouwsector.

Een onbezorgd en vrolijk leven…
Een koele ochtendbries over de blauwe zee…
Luchtigheid in de late namiddag…
De gouden opkomst van de zon…
De vissersboten en hun netten in de haven…
Verliefdheden in de avonden, onder een stralende sterrenhemel…
Feestelijke nachten onder het verlichte kasteel…
Hij die van het water drinkt, zal het nooit vergeten…
En komt terug…